Тъмната История на Свидетели на Йехова

Организацията Свидетели на Йехова е основана от  Чарлз Тейз Ръсел. Ръсел е роден на 16ти февруари 1852г., син на Джоузеф Л. и Анна Елиза Ръсел. Прекарва по-голямата част от младостта си в Питсбърг и Алегени, Пенсилвания, където на 25 годишна възраст е бил управител на няколко магазина. На ранна възраст отрича доктрината за вечното мъчение, най-вероятно поради стриктното религиозно индоктриниране, което е получил като член на Съборната църква, и в резултат на това се впуска в дълга кариера на оспорване и отричане на доктрините на т.нар. ‚Организирани Религии‘. През 1870г, на 18 годишна възраст, Ръсел организира Библейско изучаване в Питсбург, чиито членове го избират като ‚Пастор‘ на групата.

Чарлз Тейз Ръсел 1911
Чарлз Тейз Ръсел 1911

През 1879г. Ръсел публикува списанието The Herald of the Morning (Сутрешен Вестител), което се развива като познатото днес списание Стражева Кула Известява Царството на Йехова. От първоначалните 6,000 издания, публикацията се е разрастнала до почти 18 милиона издания месечно на над 100 езика. Другото списание на Стражева Кула Пробудете се! има почти 16 милиона издания месечно на над 30 езика.

През 1884 ‚Пастор‘ Ръсел основава Издателско общество на Стражевата кула “Сион” в Питсбург, Пенсилвания, което през 1886 издава първата от седемте книги от серията Studies in the Scriptures (Изучаване на Писанията) и е публикувана под името Millennial Dawn (Изгрев на Хилядолетието). Седмият том е бил премахнат от писанията му след смъртта му и е публикуван през 1917г. Този

Дж. Ф. Ръдерфърд
Дж. Ф. Ръдерфърд

седми том, The Finished Mystery (Завършената Мистерия), е предизвикал разцепление в организацията, която е довела до ясно разделение – по-голямата група е последвала Дж. Ф. Ръдърфърд, по-малката група приела името The Dawn Bible Students Association (Асоциация на Библейските ученици на Изгрева). Под лидерството на Ръдерфърд, ‚Обществото‘ приело името, с което е познато днес – Свидетели на Йехова – и своето корпоративно име Библейско и Трактатно Дружество ‚Стражева Кула‘, със свой международен офис в Бруклин, Ню Йорк.

Ръсел продължил да проповядва до своята смърт на 31ви октомври 1916г. Житейският път на ‚Пасторът‘ бил обсипан с проблеми свързани със закона и постъпки показващи ниски морални ценности. Една подобна случка е свързана с продажбата на ‚чудодейно пшенично семе‘ от Стражева Кула, с цел да се финансира публикуването на списанията и пътуванията на Ръсел с цел  да проповядва. Щатският съд изследвал случая с чудодейното‘ семе и стигнал до прозрението, че Ръсел никога не бил проповядвал на местата, където казвал, че е ходил. За тези членове на организацията, които твърдят, че историята с чудодейното семе е измислица на хора, които искат да почернят репутацията на организацията, ето списък със заглавията и датите на статии публикувани от Brooklyn Daily Eagle, които документират целия съдебен процес, и които могат свободно да бъдат намерени в прес архивите в Бруклин:

Miracle Wheat Scandal, January 1, 1913, 1–2; Russellite Beliefs, January 22, 1913, 2; Testimony on Wheat, January 23, 1913, 3; Financial statements proving Russell’s absolute control, by Secretary-Treasurer Van Amberg, January 25, 1913, 16; Government experts testify on “Miracle Wheat” and ascertain its ordinariness, January 27, 1913, 3; Prosecution and Defense closing arguments, January 28, 1913, 2; Russell loses libel suit, January 29, 1913, 16.

Въпреки, че Ръсел пламенно проповядвал относно злото, което християните вършат, когато се забъркват със ‘светски’ институции като съдилища, той самият не пропускал възможност да се защити в съда, когато е бил критикуван от свои съвременници. Една от случките, в които Ръсел потърсил своите права, била след като Дж. Дж. Рос, пастор на Джеймс Стрийт Баптистка Църква в Хамилтон, Онтарио, публикувал пампфлет, в които изобличил теологията и личния живот на Ръсел. Рос нарекъл Ръсел ‘псевдо-академик и философ’, който нямал познания по ‘систематична или историческа теология, и е изцяло невеж относно мъртвите езици’. За да може да осъди Рос за клевета, Ръсел трябвало да докаже, че твърденията за него били неверни. По време на предварителния разпит, Ръсел казал, че е бил ръкоположен за свещенник, че знаел старогръцки и че, не е бил разведен – изказвания, които след това оттеглил по време на кръстосания разпит. По време на разпита, Ръсел казал, че дори не знаел имената на буквите от старогръцката азбука. Така, основателят на Свидетелите на Йехова бил хванат публично в лъжа под клетва, което не само е сериозна простъпка според американската съдебна система, но и очевиднo доказателство за моралния дефицит на ‚Пастор‘ Ръсел.

Ръсел, считан от последователите си наравно с Апостол Павел и Мартин Лутер като теолог, твърдял, че неговите публикации са със същия авторитет като самата Библия и, че били единственият начин, чрез който някой може да разбира Библията. Ето цитат от Стражева Кула от 15ти септември 1910 относно неговите ‘Изучаване на Писанията‘:

“След като шестте тома на Изучаване на Писанията са на практика Библията, подредена по теми с Библейски текстове като доказателства, не би било неправилно да преименуваме томовете БИБЛИЯТА, В ПОДРЕДЕНА ФОРМА. Искам да кажа, че те не са просто коментари върху Библията, но са на практика самата Библия

Изучаване на Писанията
Изучаване на Писанията

В допълнение, не само че виждаме, че хора не могат да видят божествения план, когато четат Библията сама по себе си, но виждаме, че ако някой остави Изучаване на Писанията настрани, дори след като ги е използвал, след като се е запознал с тях, след като ги е чел десет години – ако тогава този някой ги остави настрана и ги игнорира и се позовава само на Библията, въпреки, че е разбирал Библията десет години, нашият опит показва, че за две години той отива в тъмнина. От друга страна, ако този човек просто е чел Изучаване на Писанията с тяхните препратки, и не е чел и една страница от Библията, този човек би бил в светлината на края на тези две години, защото той би имал светлината на Писанията.”

Ръдерфърд надминал своя предшественик Ръсел в броя на книгите и памфлетите, които написал. За период от 6о години, Ръдерфърд публикувал над 100 отделни литературни произведения на религиозна тематика, и неговите творби от 1941 се превеждат на над 80 езика по целия свят.

Хъсът, самочувствието и усърдният писателски труд, с които Ръсел и Ръдерфърд полагат основите на сдружение ‘Стражева Кула’, са основна причина за оцеляването на организацията до ден днешен.

<<< Назад към Целта на Този Сайт

Напред към Лъжите на Свидетели на Йехова >>>

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS