Свидетели на Йехова вярват, че Бащата е създал Исус, и че Исус след това е създал всичко останало. Понеже са искали да подкрепят тази своя лъжедоктрина Библейски, те са добавили думи в Колосяни 1:16-18 в ‘Превод’ на Новия Свят. Ето какво казват Свидетели на Йехова за Исус и Бащата:

 1. “С други думи, той е бил първото директно творение на Йехова Бог.” (Царството Наближи, Бруклин, Библейско и Трактатско Дружество Стражева Кула, 1944, стр. 46-47, 49.)
 2. “Библията показва, че има само един Бог… по-голям от Своя Син… и, че Синът, като Първороден, Единороден, и ‘творение на Бог’, е имал начало. Това, че Бащата е по-голям и по-стар от Сина е смислено, лесно за разбиране, и е това, на което Библията ни учи.” (От Изгубения Рай до Възстановения Рай, Бруклин, Библейско и Трактатско Дружество Стражева Кула, 1958, стр. 164.)
 3. “Така, Исус е имал съществувание в небето преди на дойде на земята. Но дали като една от личностите на всемогъщ, вечен, троичен Бог? Не, защото Библията ясно казва, че в неговото предчовешко същестувание, Исус е бил сътворено духовно същество, както ангелите са били духовни същества, създадени от Бог. Нито ангелите, нито Исус, са съществували преди тяхното сътворяване.” (“Трябва ли да вярваш в Троицата?”6. “Със сигурност апостол Йоан не е бил до толкова неразумен да каже, че някой (Словото) е бил с някой друг индивид (‘Бог’) и в същото време е бил самият този друг индивид.” (“‘Словото’, Кой е Той?”, стр. 53)

Исус създател на всичко ли е?

Битие 1:26-27 — “Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие… И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде…”

Исая 44:24Така казва Господ, изкупителят ти, Който те е образувал в утробата: Аз съм Господ, Който извърших всичкоКойто сам разпрострях небето
и сам разстлах земята;” 

Йоан 1:3 “Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало.” [Ако Исус е създаден, значи е създал сам себе си]

Римляни 11:36Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него. “

Йоан 1:10Той беше в света; и светът чрез Него стана; но светът не Го позна.”

Ефесяни 3:9 “…Бога, Създателя на всичко

Колосяни 1:15-16в Него, Който е образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание; понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено;”

Евреи 1:8,10А за Сина … И пак: “В началото Ти, Господи, си основал земята и дело на Твоите ръце е небето

 

Евреи 3:3-4 — “Понеже Той [Исус] се удостои със слава, толкова по-голяма от Моисеевата, колкото е по-голяма почитта, която има онзи, който е направил къщата, от почитта, която има къщата. Защото всяка къща се строи от някого; а Този, Който е устроил всичко, е Бог.”

<<< Назад към “Исус е Божи Син, не Бог”

  Напред към “‘Първороден’ означава ‘сътворен пръв'” >>>

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS