Свидетели на Йехова се справят с проблема със сексуалното насилие над деца в организацията според своето тълкувание на Библията. Те подчертават нуждата да се мрази това, което е зло, но след като приложат два много специфични стиха от Библията.

Първо, ако даден човек е набеден за нещо, този човек трябва да си признае или трябва да има двама свидетели на деянието, за да се смята то за доказано.

„Не са достатъчни думите само на един свидетел относно прегрешение или грях, извършени от някой човек. Всяко такова нещо нека да бъде потвърдено от устата на двама или на трима свидетели“ (Второзаконие 19:15; Версия на Новия Свят).

Второ, строго се поучава против намесването на „светски“ съдилища в делата на организацията. Ако даден член има оплакване против друг, те биват насърчавани да намерят решение на проблема в организацията.

„Как се осмелява някой от вас, когато има причина за оплакване от другиго, да отиде на съд пред неправедните, а не пред светите личности? Не знаете ли, че светите личности ще съдят света?“ (1 Коринтяни 6:1 – до стих 11.; Версия на Новия Свят).

Ето инструкциите, които старейшините получават в Наръчника за старейшини от 2010 г.:

„Дори и християнин да е бил набеден за прегрешение, което е достатъчно сериозно, за да изисква съдебно събрание, не трябва да бъде формиран съдебен комитет освен ако прегрешението не е било потвърдено. Какъв тип доказателство е приемливо?

Трябва да има двама или трима очевидци, не само хора, които повтарят клюки; не трябва да се предприема никакво действие, ако има само един свидетел (Второзаконие 19:15; Йоан 8:17).

Ако има двама или трима свидетели на един и същи тип прегрешение, но всеки е свидетел на отделен инцидент, старейшините могат да чуят свидетелството им. Въпреки че подобно доказателство е приемливо, за да се установи вина, за предпочитане е да има двама свидетели на един и същи инцидент на прегрешението.

Ако обвиненият отрече обвинението, разследващите старейшини трябва да се опитат да организират среща с него и с обвинителя. (Забележка: Ако обвинението е свързано със сексуално насилие над дете и жертвата е малолетна, старейшините трябва да се свържат с офиса на клона, преди да организират срещата между обвинения и обвинителя.) Ако обвинителят или обвиненият не желае да се срещне със старейшините или обвиненият продължава да отрича обвинението на единствения свидетел и прегрешението не е установено, старейшините ще оставят нещата в ръцете на Йехова. (Второзаконие 19:15; 1 Тимотей 5:19, 24, 25; w 95 11/1 стр. 28-29). Разследващите старейшини трябва да съставят доклад, да го подпишат, да го поставят в запечатан плик и да го оставят в конфиденциалната папка на събранието. Може да излезе наяве допълнително доказателство, за да се установи случая“ (от наръчника Shepherd the Flock of God (Грижи се за Божието стадо), стр. 71, 72).

Шокиращо е, че процедурният наръчник съветва да се организира среща между детето и насилника и нарича бездействието „оставяне на нещата в ръцете на Йехова“.

Организацията, в никое от своите писма към старейшините на местните събрания не съветва лидерите да съобщят за дадено обвинение на полицията или на органи, които са компетентни в тази сфера. И така, колкото и да са доброжелателни старейшините, те нямат нито ресурсите, нито квалификацията да се справят с даден проблем. Резултатът е, че хиляди деца в Свидетели на Йехова продължават да са жертви на сексуален тормоз, който много често идва от собствените им родители.

Алисън Къзънс

За радост има деца, които се осмеляват да докладват в полицията за това, което преживяват, като например Алисън Къзънс. Следвайки принципите на Свидетели на Йехова, след като била сексуално насилена от баща си, тя казала на старейшините в тяхната Зала на Царството. Тя не знаела, че сестра й също е била насилвана от баща им и че тя също е казала на старейшините. Въпреки че старейшините са знаели от три години, че бащата на Алисън е педофил, те върнали Алисън у дома, където насилието продължило. Накрая Алисън отишла в полицията и баща и бил осъден на пет години затвор.

Алисън Къзънс

Алисън Къзънс

К. и Питър Стюарт

Случаят с Алисън Къзънс е рядкост. Най-често жертвите на сексуално насилие в детството намират кураж да потърсят правата си чак след като пораснат. Такъв е случаят с жена, позната като „К.“ по време на съдебния процес, който тя инициирала над десет години след като насилието спряло. К. била сексуално насилвана от Питър Стюарт от 4 до 9-годишна възраст. По това време той бил доверен служител в организацията в Лъфбъроу, Англия, чиято роля била да помага на старейшините в техните религиозни и административни задължения. Малко след като насилието над К. започнало, се разбрало, че Стюарт е насилвал и друго дете в общността на Свидетели на Йехова. Той бил отстранен от позицията си като служител през 1990 г., но поради факта, че казал на старейшините, че се е покаял, му било разрешено да продължи с много от дейностите, които дотогава изпълнявал. К. свидетелства, че след възстановяването му насилието над нея продължило още 4 години.

Насилието било извършвано на много места, включително в Залата на Царството. Стюарт я заставял да мълчи, като ѝ казвал че „прегрешава“ и че „няма да бъде спасена“.

През 1995 г Стюарт бил съден за друг случай на сексуално насилие над дете и бил осъден на 5 години затвор. Той умрял през 2001 г. на 72 години, малко преди полицията да дойде в дома му, за да го арестува за насилието над К.

През 2015 г. К. осъжда организацията на Свидетели на Йехова в Англия за това, че не са я предпазили от Стюарт в детството ѝ, и съдът нарежда на организацията да изплати £275 000 обезщетение на К.

В този и в многото други случаи на сексуално насилие над деца сред Свидетели на Йехова виждаме как старейшините избират да защитят имиджа на организацията пред това да защитят невинните деца.

Други случаи

През 2007 г. Свидетели на Йехова в Калифорния, САЩ, изплатили неизвестена сума на 16 човека за доказано насилие над тях като деца. Според съда една от жертвите е получила $780 000.

През юни 2012 г. калифорнийски съд нарежда на Свидетели на Йехова да изплатят $21 милиона компенсация на жена, която е била насилвана като дете. Старейшините били обвини в това, че не казали на други родители, че насилникът вече е „изповядал“ свое непристойно поведение към доведената си дъщеря.

През октомври 2014 г. в Сан Диего, Калифорния, е заведено дело срещу Гонзало Кампос, обвинен от Хосе Лопез за сексуално насилие над него, когато бил дете. Старейшините били обвинени в това, че въпреки че знаели, че Кампос е насилвал друго дете, те го поставили като учител над Лопез. Кампос признал за насилие над още поне 8 деца между 1982 и 1995 г. и след това избягал в Мексико. За това, че не предпазили Лопез и че нямали желание да съдействат на съда, Свидетели на Йехова изплатили $13.5 милиона на Лопез. Адвокатската кантора, която представлявала Лопез, е защитавала и други жертви на сексуално насилие в организацията в щатите Кънектикът, Върмонт, Калифорния, Орегон и Ню Мексико.

Колкото и да извиняват своето поведение с Библията, с тяхното отношение относно педофилията в организацията Свидетели на Йехова показват за пореден път, че използват Библията, за да защитават своите вече основани вярвания. Основното вярване у Свидетели на Йехова е, че те са „Божията организация“, и поради този факт са готови да защитават репутацията на организацията над всичко. Библията никъде не ни учи да защитаваме дадена религиозна организация на всяка цена. Библията ясно казва:

„Отваряй устата си за безгласния и за правата на всички сираци. Отваряй устата си, съди справедливо, въздавай право на потиснатия и бедния“ (Притчи 31:8-9; 2013).

„Съдете справедливо беден и сирак; бъдете справедливи към потиснат и нуждаещ се. Спасявайте бедния и сиромаха; от ръката на нечестивия ги избавете!“ (Псалм 82:3-4; 2013).

„Научете се да правите добро! Търсете правото! Отнасяйте се справедливо към потиснатите! Съдете справедливо сираците, застъпвайте се за вдовиците!“ (Исая 1:17; 2013).

<<< Назад към Масонство          Напред към Рисунките на Свидетели на Йехова >>>

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS