Организацията Свидетели на Йехова е основана от Чарлз Тейз Ръсел. Той е роден на 16 февруари 1852 г. в семейството на Джоузеф Л. и Анна Елиза Ръсел. Прекарва по-голямата част от младостта си в Питсбърг и Алегени, Пенсилвания, където на 25-годишна възраст вече е управител на няколко магазина. На ранна възраст отрича доктрината за вечното мъчение – най-вероятно поради стриктното религиозно индоктриниране, което получава като член на Съборната църква, и в резултат на това се впуска в продължителен период на оспорване и отричане доктрините на т.нар. „организирани религии“. През 1870 г. на 18-годишна възраст Ръсел организира в Питсбърг група за изучаване на Библията, чиито членове го избират за „пастор“ на групата.

Чарлз Тейз Ръсел 1911

Чарлз Тейз Ръсел 1911

През 1879 г. Ръсел започва да издава списанието The Herald of the Morning (Сутрешен вестител), което се развива до познатото днес списание Стражева кула известява царството на Йехова. От първоначалните 6 000 броя, изданието се разраства до тираж от почти 18 милиона броя месечно на над 100 езика. Другото списание на Стражева кула – Пробудете се! има месечен тираж почти 16 милиона броя на над 30 езика.

През 1884 г. „пастор“ Ръсел основава в Питсбърг, Пенсилвания, Издателско общество на Стражевата кула „Сион“, което през 1886 г. издава първата от седемте книги от серията Studies in the Scriptures (Изучаване на Писанията), която е публикувана под името Millennial Dawn (Изгрев на хилядолетието). Седмият том е бил премахнат от писанията му след смъртта му и е публикуван през 1917 г. Този седми том – The Finished Mystery (Завършената мистерия), предизвиква разцепление в организацията, което довежда до ясно разделение на две групи. По-голямата група последва Дж. Ф. Ръдърфорд, а по-малката приема името The Dawn Bible Students Association (Асоциация на библейските ученици на Изгрева). Под лидерството на Ръдърфорд „Обществото“ приема името, с което е познато днес – Свидетели на Йехова, и своето корпоративно име Библейско и трактатно дружество „Стражева кула“, със свой международен офис в Бруклин, Ню Йорк.

Дж. Ф. Ръдерфърд

Дж. Ф. Ръдерфърд

Ръсел продължава да проповядва до смъртта си на 31 октомври 1916 г. Житейският път на „пастора“ е осеян с проблеми със закона и постъпки, показващи ниски морални стандарти. Един такъв случай е продажбата на „чудодейно пшеничено семе“ от Стражева кула, за да се финансира издаването на списанията и пътуванията на Ръсел с цел проповядване. Щатският съд разследва случая с „чудодейното семе“ и стига до заключението, че Ръсел никога не е проповядвал на местата, където твърдял, че е ходил. За тези членове на организацията, които твърдят, че историята с „чудодейното семе“ е измислица на хора, които искат да опетнят репутацията на организацията, ето списък със заглавията и датите на статии, публикувани от Brooklyn Daily Eagle, които документират целия съдебен процес и могат да бъдат намерени свободно в прес архивите в Бруклин:Miracle Wheat Scandal, January 1, 1913, 1–2; Russellite Beliefs, January 22, 1913, 2; Testimony on Wheat, January 23, 1913, 3; Financial statements proving Russell’s absolute control, by Secretary-Treasurer Van Amberg, January 25, 1913, 16; Government experts testify on “Miracle Wheat” and ascertain its ordinariness, January 27, 1913, 3; Prosecution and Defense closing arguments, January 28, 1913, 2; Russell loses libel suit, January 29, 1913, 16.

Въпреки че Ръсел пламенно проповядва за злото, което християните вършат, когато се забъркват със „светски“ институции като съдилищата, той самият не пропуска възможност да се защити в съда, когато е критикуван от свои съвременници. Един случай, когато Ръсел търси своите права по съдебен път, е след като Дж. Дж. Рос, пастор на Баптистка църква в Хамилтън, Онтарио, публикува памфлет, в който изобличава теологията и личния живот на Ръсел. Рос нарича Ръсел „псевдоакадемик и философ“, който няма познания по „систематична или историческа теология и е изцяло невеж относно мъртвите езици“. За да може да осъди Рос за клевета, Ръсел трябвало да докаже, че твърденията му са неверни. По време на предварителния разпит Ръсел заявява, че е ръкоположен за свещеник, че знае старогръцки и че не е разведен – изказвания, които впоследствие оттегля по време на кръстосан разпит. По време на разпита Ръсел казва, че дори не знае имената на буквите от старогръцката азбука. Така основателят на Свидетели на Йехова е уличен публично в лъжа под клетва, което не само е сериозна простъпка според американското законодателство, но и очевидно доказателство за моралния дефицит на „пастор“ Ръсел.

Ръсел, считан от последователите си за равен на апостол Павел и Мартин Лутер като теолог, твърди, че неговите публикации са със същия авторитет като самата Библия и че са единственият начин някой да разбере Библията. Ето цитат от броя на Стражева кула от 15 септември 1910 г. относно неговите трудове, озаглавени „Изучаване на Писанията“:

След като шестте тома на „Изучаване на Писанията“ са на практика Библията, подредена по теми с библейски текстове като доказателства, не би било неправилно да преименуваме томовете в „БИБЛИЯТА В ПОДРЕДЕНА ФОРМА“. Искам да кажа, че те не са просто коментари върху Библията, на практика са самата Библия

Изучаване на Писанията

Изучаване на Писанията

В допълнение, не само виждаме, че хора не могат да видят божествения план, когато четат Библията сама по себе си, но и виждаме, че ако някой остави „Изучаване на Писанията“ настрани дори ако ги е ползвал, ако се е запознал с тях, ако ги е чел десет години – ако този някой ги остави настрана, игнорира ги и се позовава само на Библията, въпреки че е разбирал Библията десет години, нашият опит показва, че за две години той отива в тъмнина. От друга страна, ако този човек просто е чел „Изучаване на Писанията“ с техните препратки и не е чел и една страница от Библията, той би бил в светлината след тези две години, защото би имал светлината на Писанията.“

Ръдърфорд надминава своя предшественик Ръсел в броя на книгите и памфлетите, които пише. За период от 60 години Ръдърфорд публикува над 100 отделни произведения на религиозна тематика и от 1941 г. неговите творби се превеждат на над 80 езика по целия свят.

Ентусиазмът, самочувствието и усърдният писателски труд, с които Ръсел и Ръдърфорд полагат основите на Сдружение „Стражева Кула“, са основна причина за оцеляването на организацията до ден-днешен.

<<< Назад към Целта на Този Сайт

Напред към Лъжите на Свидетели на Йехова >>>

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS